Rychlovarná konvice
Hlavní předností použití rychlovarné konvice je rychlý ohřev vody.
Ten, kdo dosud nevyužívá rychlovarnou konvici k ohřátí vody na čaj, kávu či instantní polévku, by si měl rychle uvědomit, že právě použití rychlovarné konvice šetří nejen čas, ale také energii a tím i tolik potřebné peníze!
Starší typy rychlovarných konvic měly pevnou přívodní šňůru a spirálu, která byla ponořena v ohřívané vodě. To sice znamenalo hospodárnější využití energie, jelikož se voda ohřívala přímo, ale konvice byla velice citlivá na přehřátí a lehce mohlo dojít k jejímu poškození.
Nyní má většina rychlovarných elektrických konvic spirálu schovanou v kovovém dnu. Výhodou tohoto umístění spirály je, že dochází k menší tvorbě vodního kamene a rovné dno se lépe udržuje. Také obsluha takového typu konvice je pohodlnější a rychlejší.
Praktickou součástí rychlovarné konvice je jemné sítko, umístěné v nalévacím otvoru konvice. Sítko zabraňuje případnému vylití uvolněných částeček vodního kamene do nápoje.
Pro lepší bezpečnost je vhodná pojistka víka, která zabraňuje náhodnému otevření víka konvice při jejím větším naklonění.
Dnešní trh nabízí nejen rychlovarné konvice různých tvarů a barev, ale i konvice, u nichž lze nastavit teplotu, při níž požadujeme, aby se samy vyply. Jde o rozmezí teploty od 80 do 100 stupňů Celsia, což ocení hlavně ti uživatelé, kteří si chtějí vodu pouze ohřát.