Káva patří mezi tradiční nápoje, je produktem kávovníku – keřovitý strom dorůstající výšky až 5 metrů (tzv. Keffea arabica). Dnes se káva pěstuje po celém světě v oblasti pásma mezi oběma obratníky. Nejvýznamnějším pěstitelem kávy je Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
Čím je káva jemnější, tím je lepší, chutnější a hlavně zdravější. Jemnější káva obsahuje menší množství kofeinu. Velice kvalitní káva obsahuje minimální množství kofeinu a naopak mnoho nenasycených mastných kyselin a antioxidantů, které jsou pro zdraví prospěšné.
Kofeinu se naše tělo snaží zbavit, takže se potíte a chodíte častěji na záchod močit. Proto by měl každý, kdo vypije více šálků kávy denně, zvýšit spotřebu tekutin, a to v podobě minerálních vod či obyčejné pramenité vody.
Kvalitní káva s nízkým obsahem kofeinu zaručuje, že při její konzumaci nebudete trpět třesem rukou, bolestmi hlavy, tlukotem srdce. Jinak se samotný kofein používá jako součást vícesložkových léčivých preparátů proti infekčním onemocněním a při léčbě migrény.
Kofein působí na každého člověka jiným způsobem. Velice podstatnou roli zde hraje věk, pohlaví, zdravotní stav a tělesná hmotnost člověka. Lidé, kteří mají citlivější žaludek a trpí na nemoci vředů, by kávu neměli pít vůbec, nebo vždy jen s přídavkem mléka.
Jsou lidé, jímž káva opravdu moc chutná, ale najdou se i tací, kteří kávu pijí jen ze zvyku nebo ze slušnosti. V současné době si můžete v obchodech zakoupit různé druhy kávy o rozdílné kvalitě a od různých výrobců, ale o tom až zas příště.
Vliv kávy na ubytek váhy najdete na http://www.nasemimi.cz/dieta/zasady-redukcni-diety.php
SPRÁVCE DISKUZE
29.06.2009 08:28:01