Proteinová dieta
Proteinová nebo-li
bílkovinná dieta klade důraz
na správném rozložení stravy během dne, a to v 5-6 porcích. Tímto způsobem se rovnoměrně
rozloží příjem energie a
tělo pak
nemá potřebu si její část
ukládat do zásoby. Strava by měla obsahovat dostatečné množství vápníku, vitaminů a stopových prvků, naopak velké omezení platí pro sacharidy.
I zde platí zásadní pravidlo: "
chcete-li zhubnout, výdej energie musí být vyšší než příjem!"
Výhody proteinové diety:
- pravidelnost stravování
- tělo nemá potřebu ukládat energii do zásoby
- nemusíte příliš počítat kalorie
- sestavení podle jednoznačného pravidla a určených hodnot
- vhodné pro ty, jen se bez problémů obejdou bez velkého množství sacharidů
- úbytek váhy je celkem rychlý
Nevýhody proteinové diety:
- vyžaduje smysl pro kreativitu, aby se skladba jídel neopakovala
- vyžaduje silnou vůli v omezení sacharidů
- je třeba hlídat příjem sacharidů, ale ne je zcela odmítat
- je třeba vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem
- malá pestrost jídelníčku, potraviny se hodně opakují
- nutnost doplnit důležité vitaminy
4 základní fáze proteinové diety
Proteinovou dietu lze
rozdělit do 4 základních fází, během nichž dochází k viditelným a rychlým výsledkům téměř u každého.
První fáze -
nejdůležitější ze všech fází co se týče úbytku hmotnosti, základem je
pět instantních proteinových jídel a zelenina v neomezeném množství.
- zajistit přísun sacharidů, cca 50 g - zabezpečují běžné fungování nervového systému
- zabezpečit přísun zeleniny
- vyloučit z jídelníčku všechny potraviny obsahující cukry a cukry samotné (ovoce, sladké druhy zeleniny)
Druhá fáze - základem jsou
tři až čtyři instantní proteinová jídla,
zelenina v neomezeném množství a jedno hlavní jídlo. Druhá fáze je udržovací a připravuje tělo k návratu na běžný stravovací režim, její délka by měla být dvojnásobně dlouhá než první fáze.
- hlavní jídlo - kvalitní živočišné bílkoviny
- zařadit do jídelníčku větší množství zeleniny
- začít s tělesnou aktivitou
Třetí fáze -
základem dvě až tři instatní proteinová jídla, zelenina v neomezeném množství, dvě hlavní jídla a do stravy se navracejí i cukry. Ve třetí fázi je třeba stabilizovat tělesnou hmotnost z důvodu nebezpečí jo-jo efektu.
- navrací se zpět do jídelníčku cukry, a to hlavně v podobě sladkého ovoce (rostlinné polysacharidy)
- úbytek hmotnosti již jen mírný
Čtvrtá fáze - závěrečná fáze, která je tvořena
jedním až dvěmi instantními proteinovými jídly a dodržováním základních pravidel zdravého stravování. Čtvrtá fáze nám nastoluje náš nový životní styl ve stravování spojený s jistou tělesnou aktivitou.
Glykemický index
Glykemický index - hodnota, která
určuje míru zdravého a vyváženého stravování.
Potraviny s nejvyšším glykemickým indexem:
- hranolky (smažené), chipsy
- pivo
- glukóza
- bagety, cornflaksy
- med
- pšeničná mouka
Pokud se
stravujete potravinami s vysokým obsahem glukózy dostává se vám do krve inzulín (hormon udržující hladinu cukru v krvi), který sníží hladinu cukru a
vyvolá pocit hladu, tímto způsobem dochází k obezitě a následnému onemocnění cukrovkou.
Potraviny s nejnižším glykemickým indexem:
- ovoce (hroznové víno, pomeranče, třešně)
- vlašské ořechy
- paprika
- cibule
- fruktóza
- luštěniny (fazole, čočka)
Během prvních dnů proteinové (
nízkosacharidové diety) jde obvykle
váha poměrně
rychle dolů. Pokud však
po snížení hmotnosti začnete opět
konzumovat vysoké dávky nevhodných
sacharidu,
dojde rychle k nečekanému
nárůstu hmotnosti následkem zadržování vody a
nástupu nepříjemného jo-jo efektu !!! Je tedy důležité uvážit, zda-li jste schopni upravit svůj životní styl natolik, aby vám výsledek vydržel na dlouhá léta.
Vaše
tělo je totiž
schopné lépe se vyrovnat s mírnou nadváhou, než s neustálým výkyvem tělesné hmotnosti (snažíte-li se často hladovět nebo držet striktní diety, tak vaše tělo automaticky přepíná na úsporný režim a dělá si zbytečné zásoby). To znamená, že je
lépe hubnout pozvolna než nárazově a proto doporučujeme důkladné dodržování jednotlivých fází při proteinové dietě (v průměru můžete dosáhnout úbytku 4 - 6 kilogramů za měsíc).