Kvasinková dieta
Léčba kvasinkového onemocnění musí být vždy podpořena proti plísňovou (proti kvasinkovou) dietou, při níž z jídelníčku vymizí především všechny sladkosti a bílá mouka.
Potraviny vhodné při kvasinkové dietě:
- čerstvá zelenina dle ročního období a saláty z ní (artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, všechny druhy zelí)
- houby (shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony)
- ovoce (citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá)
- koření (bylinky, hořčice - velmi ostrá, křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka)
- živočišné produkty (jogurt s živými kulturami, maso mimo vepřového, mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina)
- obilí (celozrnné výrobky, chléb, jáhly, pohanka)
- nápoje (čaj lapacho, čaj maté, veškeré čaje mimo ovocných čajů, minerální vody, zeleninové šťávy)
- oleje a tuky (za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje)
- semena a ořechy ( dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy)
- sladidla (mléčný cukr)
Potraviny zcela nevhodné při kvasinkové dietě:
- sladkosti (veškerý cukr, cukrovinky, koláče, med, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, atd.)
- ovoce (sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, konzervované ovoce, džemy)
- zelenina (konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem)
- živočišné produkty (marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr a mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami)
- obilí (bílá mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky)
- nápoje (alkoholické nápoje s výjimkou velmi suchého vína, instantní a všechny slazené čaje a nápoje, šťávy)
Pravidla proti plísňové diety:
- Na prvním místě zařaďte do jídelníčku zeleninu a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
- Vyhněte se konzervám všeho druhu.
- Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou skuteční "nepřátelé" kvasinek.
- Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen, dále bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
- Občas si připravujte jídla z celozrnného obilí, ne však často, neboť celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
- Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste předešli nové infekci.
- Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí je nutné šetřit.
- Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Omezte kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Po ukončení této proti plísňové kůry se snažte i nadále stravovat zdravěji, neboť jak jste se jistě přesvědčili, tato strava
vašemu tělu prospívá a jste v mnohem
lepší psychické a fyzické kondici!