Jaterní dieta


Játra jsou orgánem pro život člověka zcela nepostradatelným. Podílejí se na metabolismu sacharidů (látkové přeměně cukrů), účastní se látkové přeměny tuků, odbourávají z těla škodliviny (detoxikační funkce), atd.

Jedním z prvotních příznaků postižení jater je únava, která se objeví náhle nebo přichází postupně a přetrvává dlouhodobě. V těchto případech je nutné si nechat udělat jaterní testy. Jestliže jsou jaterní testy negativní a únava stále přetrvává, je to ve většině případů způsobeno lehce sníženou, zhoršenou očistnou funkcí jater. Ta je bohužel laboratorně často neprokazatelná. Jedinou možností, která by měla přinést zlepšení zdravotního stavu a tudíž i obnovení radosti a energie do života, je léčba poškozených jater.

Zdravotní potíže poukazující na možné poškození jater


  • Únava
  • Svalové křeče
  • Náhlé zhoršení zraku bez příčiny
  • Poruchy růstu a kvality nehtů
  • Poruchy trávení
  • Kožní potíže
  • Oslabené vazivo
  • Poruchy menstruace
  • Vypadávání vlasů na temeni hlavy, suché vlasy
  • Zažloutlé bělmo očí
  • Žlutý povlak na jazyku
  • Pigmentové skvrny na pokožce
  • Nervozita, tvrdohlavost až zlost

Druhy léčby a obnovy činnosti poškozených jater:


* Bylinné přípravky *

Většina tablet, které se používají při léčbě jater pro jejich regeneraci, jsou výtažky z bylin. Tyto preparáty jsou nejen přímo předepisované lékaři, ale i zcela běžně dostupné v lékárnách. Nejvýznamnějším přírodním lékem je bylina zvaná ostropestřec mariánský. Je hlavním zdrojem látek, které chrání jaterní buňku. Čaj z něho připravený by se měl pít 2x denně, po jednom šálku.

Další přírodní novinkou při léčbě jater je ovoce avokádo.

* Inhalace a masáže zad *

Velmi často pomůže ke zlepšení celkového stavu i inhalace stoprocentního lékařského kyslíku přes masku z láhve (půl hodiny týdně) v kombinaci s masáží zad.

* Baňkování *

Baňkování může mít nečekaně rychlý pozitivní účinek na regeneraci jater. Baňkuje se tzv. jaterně-žlučníková zóna, která se nachází zhruba mezi pravou lopatkou a páteří. Opakovat lze 1-2x týdně, později podle potřeb jednou do měsíce, či do roka.


* Jaterní dieta *

Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater. Jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin, jenž játra zatěžují více, než se obecně ví.

Jaterní dieta se musí přísně dodržovat, a to dlouhodobě. Pozitivní ale je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost sebeuzdravení, takže jestliže nejsou játra ještě těžce, nenávratně poškozena, bývá jaterní dieta velmi účinná a časem jsou játra schopna opět pracovat jako u zdravých lidí.

Jaterní dieta - nevhodné potraviny:


  • Tuky - sádlo, slanina, přepálené tuky, smažená jídla, přepuštěné máslo, lůj
  • Tučná masa - vnitřnosti, jelita, jitrnice, tučné vývary z mas, nakládaná masa
  • Uzeniny - vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paštika, konzervy, vinné klobásy
  • Sýry a smetanové výrobky - tučné sýry, plísňové a zrající sýry a smetana, smetanové jogurty
  • Koření - ostré koření, pepř, kari, chilli, paprika, masox, sójová omáčka, worcesterová omáčka, ocet
  • Vejce - majonéza a tatarská omáčka
  • Nápoje - víno, pivo, koňak, vodka a jiný alkohol
  • Ořechy - vlašské ořechy, burské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák
  • Zelenina - květák, ledový salát, zelí, kapusta, okurka, česnek, čerstvá cibule, nakládaná zelenina
  • Ryby - šproty, uzené ryby, tučné ryby, kaviár
  • Pečivo - čerstvé teplé pečivo, koláče, kynuté buchty, pečivo z listového těsta
  • Moučníky - šlehačkové a krémové zákusky a dorty, čokoláda

Jaterní dieta - vhodné potraviny:


  • Tuky - olivový, slunečnicový a řepkový olej v malém množství
  • Libová masa - kuře, králík, vepřová a hovězí kýta, kapr, štika, rybí filé
  • Uzeniny - drůbeží salámy, dušená šunka, šunkový salám, debrecínka
  • Mléčné výrobky - nízkotučné mléčné výrobky
  • Koření - bazalka, tymián, oregano, libeček, petrželka, bobkový list, meduňka, bazalka, šalvěj
  • Zelenina - mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, pastinák, chřest, čínské zelí, rajčata, pór, patison
  • Ovoce - všechny druhy ovoce, kompoty a přesnídávky
  • Pečivo - starší pečivo, chléb, nekynuté koláče a sladkosti z piškotového těsta, pečivo z třeného, bramborového a tvarohového těsta

Jaterní dieta a příprava pokrmů


  • strava by měla obsahovat málo tuku
  • jídlo by mělo být upravováno pouze vařením, dušením či v mikrovlnné troubě
  • při přípravě nepoužívat přepálené tuky
  • pro přípravu nepoužívat pečení a grilování

Vhodnými nádobami na přípravu pokrmů jsou tlakové hrnce, mikrovlnné trouby, varné sklo, alobal, nádoby s tlustým dnem.

Za nejdůležitější při léčbě jater se považuje přísné dodržování jaterní diety. Jen tak může dojít k obnovení jaterní činnosti a návratu člověka k normálnímu životu.


mimi bazar dělící čára
těhotenství, porod a rodina
dělící čára
mimi bazar dělící čára

Radůzy recepty

Pěkný den - navigátor pro aktivní rodiny s malými dětmi

Outdoorové oblečení pro děti
mimi bazar dělící čára
Portál pro ženy www.nasemimi.cz:  vyhledávání ve zboží  #  přehled inzertních sekcí  #  kontakty  #  použití cookies