Žlučníková dieta
Žlučník je orgán,
který při konzumaci nevhodných potravin (tučná a kořeněná jídla)
vypudí žluč. Jeho
hlavním úkolem je napomáhat trávení organismu, a to rozmělňováním tuků.
Ke vzniku žlučníkových kamenů dochází nepravidelným stravováním, přejídáním se nebo naopak držením drastických diet.
Žlučníková dieta a kdy ji dodržovat
Žlučníková dieta je restriktivní omezení jídelníčku při žlučníkových potížích. - Jedná se především o
žlučníkové kameny, žlučníkové záchvaty a operace žlučníku. Žlučníková dieta se vyznačuje především
omezením konzumace tuků a kořeněných jídel. Jejím dodržováním je možné tyto potíže výrazně zmírnit.
Žlučníková dieta však zároveň šetří i ostatní orgány - žaludek, slinivku a cévní systém.
Žlučníková dieta a její zásady
Základem léčby žlučníkových potíží je žlučníková dieta.
Prvním krokem je úprava životosprávy:
- dodržovat pravidelnost v jídle
- menší porce
- dostatečný příjem tekutin
- jídlo s malým obsahem tuku a ostrého koření
- úprava jídla pouze vařením, dušením nebo v mikrovlnné troubě. Pokrmy nesmažit, také grilování a vysmažování masových šťáv není vhodné.
Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě
- Tuky - sádlo, slanina, přepálené tuky, smažená jídla, umělé tuky, přepuštěné máslo
- Tučná masa - vepřové, bůček, kachna, husa, skopové, uzené maso, zvěřina, losos, rybí saláty všeho druhu, vnitřnosti, jelita, jitrnice
- Uzeniny - konzervy, vnitřnosti, paštiky, uzenina všeho druhu kromě šunky
- Sýry - plísňové a zrající sýry, tučné sýry a smetana
- Vejce - vaječný žloutek, majonézy, vejce jako samostatný pokrm v podobě smažených, vařených a sázených vajíček
- Koření - kari, pepř, chilli, paprika, maggi, masox, hořčice, kapary, ocet
- Nápoje - alkoholické nápoje, zrnková káva, sycené limonády a nápoje
- Ovoce - hrušky, jahody, maliny, rybíz a třešně
- Ořechy - ořechy všeho druhu, kokos a mák
- Zelenina - zelí, kapusta, květák, brokolice, sterilovaná zelenina, okurek, paprika, česnek, syrová cibule, houby, luštěniny
- Přílohy - smažené brambory, hranolky, bramborový salát, kynuté knedlíky
- Moučníky - šlehačkové a krémové zákusky a dorty, ovocné knedlíky, čokoláda, zmrzlina, ořechové, kokosové nebo makové moučníky
Za
nejdůležitější při žlučníkové dietě se považuje maximální
omezení příjmu tuků a
úplné vyloučení grilovaných, smažených a kořeněných jídel.
Nezapomeňte, že
na žlučníkových potížích se i velice podílí
psychika člověka, proto je dobré rozčilovat se a stresovat co nejméně !!!